Familie Hogenkamp
Vijf generaties klompenmakers uit Doetinchem
Het was in september 1877 dat H.J. (Hendrik) Hogenkamp zijn baan heeft opgezegd als klompenmaker. Hij werkte tot die tijd bij Evert Hoegen, klompenmaker te Gaanderen. Maar Hendrik had andere plannen. Hij wilde eigen baas zijn. In de Slangenburg te Doetinchem ging hij als zelfstandig klompenmaker aan de slag. Klompen die natuurlijk vooral bedoeld waren voor de boerenfamilies en hun knechten in de omgeving. Het Gelderse model met de mooie ronde neus was favoriet bij de maker en de afnemers.
Alles met de hand
De winter is traditioneel de periode waarin de boeren het wat minder druk hebben. Een mooie periode voor veel binnenwerk en bijvoorbeeld het herstellen van allerlei werktuigen en dergelijke. Hendrik Hogenkamp benutte de winter voor andere werkzaamheden: hij maakte klompen. Thuis op de deel en later in een speciaal daarvoor gebouwde schuur. De oude heer Hogenkamp maakte uitsluitend honderd procent handwerk klompen. Hij wilde niets weten van welke machinale invloed dan ook. Ook niet toen hij in 1908 een woning met werkplaats liet bouwen aan de Varsseveldseweg in Doetinchem.
Zijn zoon Gerrit Hogenkamp, die in 1928 het bedrijf overnam, wilde aanvankelijk al evenmin iets van machinale productie weten. Dat veranderde echter toen zoons Henk, Jan en Theo in het bedrijf stapten. Zij wilden moderniseren: mee in de vaart van volkeren en nieuwe wegen inslaan. En dat gebeurde.
De werkplaats wordt fabriek
De drie broers pakten de zaken voortvarend aan. De werkplaats werd vervangen door een klompenfabriek waar op bedrijfsmatige wijze klompen worden gefabriceerd. De locatie bleef hetzelfde. Iedereen in de omgeving kende de karakteristieke fabriek aan de Varsseveldseweg.
Zoon Theo -van 1950- werd een echte machinetechneut. Theo: ‘’Medio jaren zestig hebben wij de bestaande oude machines voor een deel vervangen door nieuwe. Eerst een boormachine en later een schuurmachine. Dat waren voor die tijd technisch hoogstaande machines, die een zeer verfijnde afstelling vereisten. Dat was echt niet zo simpel, maar voor mij was het een echte uitdaging. Ik had telefonisch overleg met leveranciers elders in het land. Op die manier kregen we de machines perfect aan het draaien. Mooi was dat, ik kon er echt van genieten.’’
Vijfde generatie Hogenkamp klaargestoomd voor de toekomst
Ook Rob Hogenkamp (zoon van Theo) werd nauw bij het bedrijf betrokken. Hij was nog niet uit de luiers toen hij al door de fabriek liep te paraderen. Hij maakte de modernisering van heel dichtbij mee. Ook nam de groei steeds meer toe. Hogenkamp verhuisde in 2001 naar bedrijventerrein Wijnbergen om daar in een vernieuwde werkplaats verder te gaan en te bouwen aan een nog betere toekomst. Echter werd deze locatie ook al snel te klein. In 2008 verhuisde Hogenkamp naar een nieuw gebouwd pand, waar ook veel meer opslagruimte was. Inmiddels bediend Hogenkamp een groot deel van de souvenirmarkt in Nederland.
Sinds begin 2017 is Hogenkamp gevestigd aan de Dr. Huber Noodtplaats 6 in Doetinchem.